Hand-Polstherapie

Handtherapie richt zich op de revalidatie van mensen met een probleem aan de hand en/of arm. De therapie is gericht op het soepel en sterk maken van de hand of arm door het (laten) uitvoeren van gerichte oefeningen. Daarnaast kan de handtherapeut adviezen geven met betrekking tot het gebruik van hulpmiddelen of braces. De patiënt met een (tijdelijke) beperking kan daardoor weer zo optimaal mogelijk functioneren. De handtherapeut maakt ook spalken die de functie van de hand kunnen ondersteunen. 

Om bovenstaande te kunnen realiseren heeft een handtherapeut aanvullende kennis opgedaan over de specifieke anatomie, functie en pathologie van de hand, pols en onderarm. Dit geeft de handtherapeut een specifieke plaats in het onderzoek en de behandeling van letsel in dit gebied. De handtherapeut werkt nauw samen met specialisten uit de verschillende ziekenhuizen.

Met deze uitgebreide kennis over weefselherstel in en belastbaarheid van de hand en het begeleiden van de patiënten hierin, kan men een zo optimaal mogelijke bijdrage leveren aan de bevordering van herstel. Daarnaast dragen de ontwikkelingen en de nieuwe operatietechnieken binnen de handchirurgie enorm bij aan betere (functie)herstelmogelijkheden. Daarop aansluitend vormt de handtherapie een steeds belangrijker en onmisbaar specialisme binnen de fysiotherapie.

Hand-Polstherapie
Hand-Polstherapie

De behandeling kan bestaan uit:

  • wondbehandeling
  • massage
  • lokale mobilisaties
  • oefentherapie met als doel mobiliseren, spier versterken c.q. functieverbetering
  • oedeembestrijding bijvoorbeeld door zwachtelen
  • meten van de vooruitgang en bijsturen van de behandeling
  • adviseren over het gebruik van de hand/pols/arm
  • adviseren over kleine hulpmiddelen of spalken
  • aanmeten van een spalk plus de bijbehorende spalktherapie

Handtherapie heeft ook zijn waarde bij chronische aandoeningen en beperkingen zoals bijvoorbeeld artrose en reumatoïde artritis. Hierbij ligt de nadruk op advisering, aanpassingen en trainen van functies en vaardigheden in het dagelijks leven en werk. Het (tijdelijk) niet goed functioneren van de hand na een operatie kan erg ingrijpend zijn. Onzekerheden, emoties en verschillende belangen kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Ook is er een goede samenwerking met een oedeemtherapeute.

Vragen? Neem contact met ons op!

Vragen? Neem contact met ons op!